Életízesítő

A legfiatalabb hungarikumok

2019. január 15. - Életízesítő

Mi a közös a pulikutyában, a pálinkában, a szódavízben és az Erős Pistában? Nyilván ki lehet találni a választ: mindegyik hungarikum. Már egy ideje pontosan értjük, mit jelent, ha azt halljuk, hogy valami hungarikum. Ennek a fogalomnak a lényege szerencsésen beépült a köztudatba. De azt pontosan tudjuk-e, hogyan válik valami hungarikummá?

A Kodály-módszer, a bajai halászlé (és persze a tiszai halászlé is), az akácméz, a gulyásleves, a fűszerpaprika, a fröccs és a kürtőskalács mellett összesen 70 érték kapta meg eddig a jogot arra, hogy hungarikumnak nevezzük ne csak a hétköznapi szóhasználat során, de hivatalosan is. A hungarikumok között van mezőgazdasági termék, élelmiszer, gyógymód, ipari termék, épített és természeti érték, valamint személyes életmű is. Végre egy dolog, ahol hiába szagol valaki pártpolitikai félrehúzást, el lehet mondani, hogy 2012-ben az országgyűlés egyhangúlag - igen, egyhangúlag, ötpárti egyetértéssel fogadta el a hungarikum-törvényt, mely a nemzeti értékek elismerésének kíván jogi keretet biztosítani. A végén még kiderül, hogy a nemzeti egység záloga - nem is olyan meglepő módon - a jó kolbász, a jó birkapörkölt, az egri bikavér, az Unikum, a Piros Arany és a Gundel-palacsinta.

hungarikum_ok.jpg

A hungarikumok pártsemlegességének további záloga, hogy úgy lehet valamiből hungarikum, ha végigjárja a jelölés többfordulós, alulról építkező folyamatát, vagyis végighalad az úgynevezett "nemzeti értékpiramis" lépcsőfokain. Bárki jelölhet bármit a települési vagy tájegységi értéktárba, a jelölést a helyi értéktár bizottságok hagyják jóvá. Onnan kerülhet tovább újabb jelöléssel a megyei vagy ágazati értéktárba, onnan a magyar értéktárba, végül pedig válhat hungarikummá a hungarikum-bizottság döntése nyomán.  Gondoltuk volna, hogy több mint 900 települési és tájegységi bizottság létezik az országban, melyek összesen közel 6000 települési értéket tartanak nyílván?! A legtöbb értéket mellesleg Bács-Kiskun megyében tartanak számon - 1177-et.

A nemzeti értéktár fogalma nem magyar találmány, számos országban hoznak létre hasonló identitásépítő gyűjteményeket, és az Európai Uniónak és az UNESCO-nak is létezik hasonló konstrukciója. A magyar modell leginkább a spanyolokéra hasonlít.

piramis5.png

Érdekes, hogy a Rubik-kocka nem hungarikum, pedig külföldön a gulyásleves után az első dolog, ami a magyarokról mindenkinek eszébe jut, az a bűvös kocka. Sajnos a találmány az Egyesült Államokban van bejegyezve, ezért nem lehet csak úgy rárakni akármilyen magyar nemzeti listára. Szintén érdekesség, hogy a szegedi halászlé sem hungarikum, noha a bajai igen, viszont a tiszai halászlé rajta van a listán, ami gyakorlatilag azonos a szegedivel.

Elvileg vissza is lehet vonni egy érték hungarikum státuszát, de erre még nem volt példa. A törvény szerint évente legalább egy értéket kell hungarikummá nyilvánítani, de általában több kerül be a kiemelt kategóriába. A hungarikum termékek kaphatnak hungarikum védjegyet is, vagyis egy szabvány emblémát, amit a védjegy tulajdonosa, a Földművelésügyi Minisztérium bocsát a gyártó rendelkezésére. Ez nem a termék minőségét garantálja, csak arra hívja föl a vásárló figyelmét, hogy az adott termék hungarikum.

pirosarany3.jpg

Piros Arany nélkül nincs szendvics több mint 50 éve

Az ételek közül a legtöbb hungarikum eredete a múlt homályába vész (halászlé, birkapörkölt, bikavér), vagy legkésőbb a 19. században kezdték gyártani. Ilyenek a különböző szalámik és kolbászok, mint a csabai, a Herz vagy a Pick. Kettő kivétel van csak, a Piros Arany és az Erős Pista. A Piros Aranyat 1963 óta gyártják. Nyers fűszerpaprikából és pritaminpaprikából készül az immár klasszikus ételízesítő krém. Népszerűsége átvészelte a rendszerváltás zavaros időszakát is. De nem csak az íze, a dizájnja is belevésődött három generáció tudatába, ha megváltozna, biztosan többen visszautasítanák, mint például amikor a Coca-colát próbálták újragondolni.

2014090448.JPG

A paprika, amiből az Erős Pista készül

Az Erős Pista fiatalabb termék. Maga az Erős Pista név is összefonódott immár a termékkel, hiszen sok helyütt így emlegetik a házilag készített csípős paprikakrémet is. A Piros Arany és az Erős Pista alapanyagának megtermelése is követi az évszázados hagyományokat, hiszen továbbra is alföldi magántermelők tucatjai szállítják be a gyártónak a paprikát.



források:

http://hungarikum.hu/sites/default/files/hungarikumok-lista.pdf

http://hungarikum.hu/hu/content/hogyan-lehet-valami-hungarikum

http://www.univer.hu/hu/termekeink/magyar_izek/piros_arany.html

http://hungarikum.hu/hu/telepulesi-es-tajegysegi-ertektar-bizottsagok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletizesito.blog.hu/api/trackback/id/tr8414563464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása